Header

Taalcoaching tegen eenzaamheid & voor integratie

Taalcoaching zorgt voor meer contact tussen Nederlanders en migranten. Taalvrijwilligers en migranten breiden hun netwerk uit dankzij de wekelijkse taalontmoetingen. Zo is taalcoaching een effectief middel tegen eenzaamheid. Het Begint met Taal is daarom sinds kort aangesloten bij de Coalitie Erbij, hét samenwerkingsverband tegen eenzaamheid. 

Taalcoaching speelt een belangrijke rol bij integratie. KIS toont aan dat Eritrese statushouders meer ondersteuning op maat nodig hebben om succesvol te integreren. "Er zijn (...) vrijwilligersorganisaties die iets willen betekenen voor nieuwkomers. Hun betrokkenheid moet worden gestimuleerd en gefaciliteerd, zodat ze de Eritreeërs kunnen helpen hun sociale netwerken te vergroten en Nederlands te leren." Het Begint met Taal vindt dat iedere nieuwkomer een taalvrijwilliger verdient. Wij onderschijven dan ook het pamflet van o.a. UAF "Geef de regie op inburgering terug aan de gemeenten". 

Tip van de maand: meld je aan voor de vrijwilligerstraining Interculturele Communicatie! Leer om te gaan met cultuurverschillen in de taalcoachpraktijk.

Ons netwerk groeit hard, daar zijn wij erg blij mee. Deze maand zijn bij ons aangesloten: Stichting Leren Helpt!, Welzijn Rivierstroom, De ZB (Planbureau en Bibliotheek van Zeeland) en Bibliotheek Scherpenzeel.

Sylvia, Eline, Ilse en Samira

---
Samen tegen eenzaamheid met Coalitie Erbij!

Samen tegen eenzaamheid met Coalitie Erbij!

Het Begint met Taal gaat samen met Coalitie Erbij de strijd aan tegen eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat een miljoen mensen in Nederland zich eenzaam voelt. Voor migranten zijn gebrek aan taalkennis en een sociaal netwerk belemmerende factoren. Taalcoaching helpt migranten uit hun sociaal isolement te komen. Samen met Coalitie Erbij willen willen wij eenzaamheid beperken.

Lees verder

---
Van materialen tot trainingen: Het Begint met Taal heeft het allemaal

Van materialen tot trainingen: Het Begint met Taal heeft het allemaal

De Producten & Dienstenfolder 2017 van Het Begint met Taal staat online. In deze folder staat wat Het Begint met Taal te bieden heeft voor aangesloten organisaties en dat is een hoop! Van materialen tot trainingen, Het Begint met Taal heeft het allemaal. Bekijk de folder en zie wat Het Begint met Taal voor jou kan betekenen. Met ons aanbod kun je professioneel & effectief aan de slag met taalcoaching!

Lees verder

---
Vrijwilligerstraining Interculturele communicatie- 26 april, Utrecht

Vrijwilligerstraining Interculturele communicatie- 26 april, Utrecht

Als taalvrijwilliger ontmoet je wekelijks migranten uit een totaal ander land en cultuur. Dat is vaak leuk en leerzaam, maar soms ook lastig vanwege cultuurverschillen. Daarom organiseren we 26 april van 13 tot 16 uur de training interculturele communicatie in Utrecht. Deelname aan de training is gratis maar beperkt. Schrijf je dus snel in!

Lees verder

---
Mee eens: "Geef de regie op inburgering aan gemeenten"

"Geef de regie op inburgering aan gemeenten"

Het Begint met Taal onderschrijft het pamflet "Geef de regie op inburgering aan gemeenten" dat onlangs verscheen. In het stuk staat dat "nieuwkomers langdurig een moeilijke positie op de Nederlandse arbeidsmarkt hebben en blijvend afhankelijk zijn van sociale voorzieningen als niet snel wordt ingegrepen." Het Begint met Taal vindt dat iedere nieuwkomer een taalvrijwilliger verdient. In de huidige inburgeringswet is geen voorziening voor de onmisbare rol van vrijwilligers opgenomen. Dit is hard nodig om de toekomst van taalcoaching te garanderen.

Lees verder

---
Eritrese statushouders hebben meer ondersteuning nodig bij integratie

Eritrese statushouders hebben meer ondersteuning nodig bij integratie

Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) meldt in haar nieuwsbrief: "Onderzoek bevestigt: Eritrese statushouders hebben meer ondersteuning nodig bij integratie." Ruim 12.500 Eritreeërs vroegen tussen 2014 en 2016 asiel aan in Nederland. Het grootste deel krijgt een verblijfsvergunning en door gezinshereniging zal het aantal Eritrese statushouders de komende jaren toenemen. Twee onderzoeken, zowel van Kennisplatform Integratie & Samenleving als PreciesAdvies, tonen aan dat deze specifieke groep echt ondersteuning op maat nodig heeft bij de integratie.

Lees verder

---
Asielzoekers aan de slag met vrijwilligerswerk

Asielzoekers aan de slag met vrijwilligerswerk

Het VNG berichtte over een inspirerend project van Pharos om asielzoekers met de Nederlandse maatschappij kennis te laten maken. Dit doen zij door middel van vrijwilligerswerk in de lokale gemeente. Lees verder voor het complete artikel.

Lees verder

---
Meer inzicht in rol taalvrijwilliger dankzij project VIME

Meer inzicht in rol taalvrijwilliger dankzij project VIME

De afgelopen maanden hebben Het Begint met Taal en een aantal partners onderzoek gedaan voor het project VIME. Voor het Erasmus+ project doen we onderzoek naar de rollen en meerwaarde van vrijwilligers bij het leren van een taal. Lees verder over het hoe en waarom van het project.

Lees verder

---

Gilde SamenSpraak: dáár kom je verder mee!

In deze kennismakingsreeks stellen we steeds een andere aangesloten organisatie aan je voor. Deze week is dat Gilde Gooi Noord.  

Gilde Gooi Noord organiseert SamenSpraak en Taalcafés. Tijdens deze activiteiten oefenen anderstaligen op een informele & praktische manier het spreken van de Nederlandse taal. 

Zorg jij ervoor dat anderstaligen meer zelfvertrouwen krijgen in hun spreekvaardigheid? Bekijk de vacature voor coördinator SamenSpraak bij Gilde Gooi Noord en mail direct naar info@gildegooinoord.nl of bel 035-5242313. 

---